Lanturi usoare libere Kappa in ser

Descriere

Lanturile usoare kappa si lambda si cateva tipuri de lanturi grele sunt proteine produse de celulele plasmatice. Lanturile de proteine sunt folosite ca parti componente ale sistemului imunitar pentru asamblarea imunoglobulinelor, anticorpi care tintesc si neutralizeaza amenintarile specifice la adresa corpului, cum ar fi bacteriile si virusii.

Fiecare tip de imunoglobulina este compus din doua lanturi grele si doua lanturi usoare identice. O celula plasmatica va produce un singur tip de imunoglobulina. In cazul unui grup de afectiuni, denumite discrazie sau gamopatii monoclonale, celulele plasmatice devin maligne, se divid incontrolabil si produc un numar mare de copii, care ajung sa copleseasca celulele normale din maduva osoasa.

Deoarece clonele provin dintr-o singura celula plasmatica, ele produc cantitati mari din acelasi tip de imunoglobuline anormale, monoclonale. Acestea pot lua forma unei imunoglobuline intacte, forma unui lant usor sau rareori a unui lant greu. Productia excesiva de lanturi usoare poate fi observata in cazul oricarei tulburari a celulelor plasmatice, cum ar fi mielomul multiplu si in amiloidoza cu lant monoclonal usor.

Testul masoara cantitatea de lanturi libere Kappa si lambda din sange si calculeaza raportul kappa/lambda.

Indicatii

Masurarea cantitatii de lanturi libere din sange se face pentru:

  • Diagnosticarea afectiunilor asociate cu cresterea productiei de lanturi usoare libere (mielom multiplu, amiloidoza primara),
  • Monitorizarea afectiunilor asociate cu cresterea productiei de lanturi usoare libere
  • Monitorizarea eficacitatii tratamentului

Interpretari

Valori crescute ale nivelului de lanturi usoare de tip kappa sau lambda, cu raport kappa/lambda normal, pot fi cauzate de:

  • Insuficienta renala
  • Supraproductie de lanturi usoare policlonale in conditii inflamatorii
  • Gamapatii de diferite tipuri

Cresterea numarului de lanturi usoare libere de tip kappa, impreuna cu cresterea raportului kappa/lambda, pot fi observate in cazul afectiunilor celulelor plasmatice care produc cantitati excesive de lanturi usoare monoclonale de tip kappa.

In mod similar, cresterea volumului de lanturi usoare lambda cu scaderea raportului kappa/lambda se inregistreaza in acele afectiuni ale celulelor plasmatice care produc excesiv lanturi usoare monoclonale de tip lambda. In general, productia semnificativ crescuta de lanturi uşoare si un raport kappa/lambda anormal indica un prognostic negativ si un risc crescut de evolutie negativa a bolii.

Atunci cand testul este folosit pentru a monitoriza evolutia unei afectiuni cauzate de tulburari ale lanturilor usoare, scaderea excesului de lanturi usoare si un raport kappa/lambda mai apropiat de valori normale indica un raspuns bun la tratament.

Concentratiile crescute, cu raport kappa/lambda normal, pot fi observate la persoanele care au un anumit grad de disfunctie renala neasociata unei anomalii a celulelor plasmatice. Concentraţiile scazute, cu raport normal kapa/lambda, se inregistreaza in tulburarile care suprima productia de celule de catre maduva osoasa.

In cazul suspiciunii de amiloidoza primara, o crestere a concentratiei lanturilor usoare libere, cu raport kappa/lambda normal, poate sugera ca amiloidoza este intr-adevar cauza simptomelor. Cu toate acestea, biopsierea tesutului afectat este metoda optima de stabilire a diagnosticului.