Descriere
Hormonul anti-mullerian (AMH) este un hormon produs de tesuturile reproductive – testiculele la barbati si ovarele la femei. Rolul AMH-ului si cantitatea acestuia prezenta in mod normal in organism variaza in functie de sex si varsta. La baieti, nivelul AMH ramane ridicat pana la pubertate, cand incepe sa scada. La fete, nivelul AMH ramane scazut pana la pubertate – cand ovarele incep sa-l produca si astfel nivelul creste. Acesta este foarte scazut si eventual nedetectabil dupa menopauza.
AMH are un efect de echilibrare asupra actiunilor ciclice lunare ale hormonului stimulator folicular (FSH) si ale hormonului luteinizant (LH) in timpul procesului de maturare si eliberare a ovulelor (ovulatie).
Studiile au aratat ca nivelul AMH poate fi util in determinarea rezervei de ovulatie ramase a femeii si a probabilitatii de concepere a acesteia. Determinarea nivelului AMH poate fi utila in evaluarea starii de fertilitate a femeii si poate prezice aparitia menopauzei.
AMH joaca, de asemenea, un rol vital in diferentierea sexuala a fatului.
Indicatii
- La femei, pentru evaluarea functiei ovariene si a fertilitatii
- Evaluarea sindromului ovarelor polichistice
- Ca marker tumoral pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului si monitorizarea recurentei
- La copii, pentru a evalua prezenta organelor sexuale externe
- La baieti, pentru evaluarea functiei testiculelor
Interpretari
Niveluri scazute de AMH pot indica:
- In perioada fertila a unei femei, un nivel redus de AMH poate indica un numar scazut de ovocite (rezerva ovariana scazuta) si infertilitate. De asemenea, poate indica faptul ca ovarele nu functioneaza normal (insuficienta ovariana prematura)
- Aparitia iminenta a menopauzei
Niveluri crescute de AMH:
- Nivelurile crescute de AMH au fost asociate cu o afectiune care afecteaza ovarele cunoscuta sub numele de sindromul ovarului polichistic. Excesul de foliculi care apar in acest sindrom produce cantitati anormal de mari de AMH
- AMH poate fi crescuta in unele tumori ovariene benigne sau canceroase