Descriere
Creatinina este importantă în evaluarea funcției renale. În sânge, este un marker al ratei de filtrare glomerulară (RFG). Aceasta se formează în mod constant în mușchi și o parte din ea este filtrată prin glomer, dar nu este reabsorbită sau secretată. Prin urmare, concentrația plasmatică a creatininei reprezintă un echilibru între producția sa (raportată la masa musculară) și rata de filtrare glomerulară.
Pentru orice pacient, creatinina serică este constantă, atât timp cât masa musculară rămâne neschimbată, iar RFG este constantă. Altfel, dacă RFG scade și producția (și excreția zilnică) rămâne constantă, concentrația serică trebuie să crească. Creatinina poate fi dozată atât din sânge, cât și din urină.
Indicatii
Principala utilitate a determinarii creatininei serice este diagnosticarea insuficientei renale. Creatinina serica este un indicator mai specific și mai sensibil al functiei renale decat ureea.
Creatinina serica se determina la prima examinare la pacienti asimptomatici sau simptomatici, la pacienti cu manifestari urinare, hipertensiune, boli renale acute si cronice, boli extrarenale cu diaree, varsaturi, transpiratii profuze, boli acute, postoperator sau la pacienti care necesita ingrijiri medicale intensive, in sepsis, soc, politraumatisme, hemodializa, in boli metabolice (diabet zaharat, hiperuricemie), sarcina, boli cu metabolism proteic crescut (mielom multiplu, acromegalie), tratament cu medicamente nefrotoxice.
Deoarece indivizi diferiți au mase musculare diferite, utilizarea unui singur interval de referință poate fi înșelătoare. O creatinină serică de 1,0 la o femeie caucaziana în vârstă de 50 de ani reprezintă o RFG semnificativ redusă. Aceeași valoare la un mascul de culoare, în vârstă 25 de ani, reprezintă un RFG normal. Determinarea exactă a RFG necesită metode anevoioase (perfuzii intravenoase, măsurători esoterice de laborator [inulină] și / sau compuși radioactivi [125I-iotalamat]).
O modalitate mai practică de a determina RFG a fost clearance-ul creatininei, care necesită o colectare de urină de 24 de ore, măsurarea urinei și a creatininei serice și utilizarea unei formule. În absența unui cateter vezico-urinar, colectarea urinei implică aruncarea primei urine a dimineții și apoi colectarea urinei pentru aproximativ următoarele 24 de ore, până la prima urină de dimineață, inclusiv în ziua următoare.
Toate colectările de urină de 24 de ore ar trebui evaluate pentru exactitate și exhausții prin calcularea excreției totale de creatinină pe 24 de ore. Dacă pacientul include 2 urine de dimineață (supracolulează) sau omite unul sau mai multe specimene de urină (subcollecte), aceasta duce la o RFG inexactă, care se întâmplă prea frecvent.
Interpretari
Valorile scăzute ale creatininei serice sunt rare, reflectand aproape întotdeauna masa musculară scăzută. Teoretic, valorile scăzute pot reflecta si rate de filtrare glomerulare crescute.
Creatinina serică crește odată cu scăderea RFG (leziuni renale acute sau boli cronice de rinichi). Creșterea creatininei serice este relativ minoră în primele stadii ale bolii. Diferențele individuale ale masei musculare legate de sex, vârstă și etnie (printre altele) sunt cauza. Prin urmare, la adultii cu vârsta de 18 ani și peste, împreună cu fiecare creatinină serică măsurată, majoritatea laboratoarelor clinice au raportat acum un RFG estimat (eRFG). eGFR explică unele dintre aceste variabile și poate avertiza medicii la reduceri semnificative ale RFG chiar și atunci când creatinina serică pare să fie normală sau doar minimă ridicată.
Cu toate acestea, rețineți că calculul nu este valabil în diferite situații (de exemplu, copiii vârstnici, pacienții foarte vârstnici, gravide, extremele habitusului corporal, malnutriția, paraplegia, bolnavii cu boli musculare scheletice, cei cu funcție renală în schimbare rapidă).
În unele cazuri, informații mai exacte despre RFG pot fi obținute dintr-un clearance al creatininei pe 24 de ore, care necesită o colectare exactă a urinei de 24 de ore și măsurarea urinei și a creatininei serice.
Raportul proteinelor/creatininei din urină și rapoartele de albumină/creatinină din urină s-au dovedit a fi extrem de utile în evaluarea proteinuriei.