Descriere
Atunci când are loc moartea hematiilor, produsul final de metabolizare este bilirubina, un pigment de culoare galbenă al cărui nivel semnifică distrugerea hematiilor. Bilirubina astfel formată circulă în sânge, fiind transportată la ficat împreună cu albumina. Supraproducția bilirubinei sau defectele de absorbție și de conjugare pot duce la hiperbilirubinemie neconjugată.
Bilirubina conjugată se excretă în bilă și se eliberează în intestinul subțire. Condițiile medicale și medicamentele care interferează cu excreția determină hiperbilirubinemie conjugată. Bacteriile intestinale transformă bilirubina în urobilinogen – o parte din acesta este reabsorbit de intestin, iar o altă parte este excretat prin urină sau scaun. Aceștia dau culoarea caracteristică de galben și maro urinei și scaunului.
Nivelurile bilirubinei serice cresc atunci cand productia depaseste metabolismul si excretia acesteia. Clinic, hiperbilirubinemia apare ca icter – pigmentarea galbena a tegumentului și sclerelor.
Indicatii
Dozarea bilirubinei este indicată atunci când apar următoarele situații:
- Icter (colorarea sclerelor și tegumentelor în galben)
- Istoric de alcoolism cronic
- Atunci când este suspectată o toxicitate la un medicament
- Atunci când suspectam o infecție cu virusul hepatitei
- La nou-născuții ce prezintă icter neonatal
Interpretari
Icterul este cel mai frecvent simptom al hiperbilirubinemiei și se observă de obicei odată ce nivelul total de bilirubină se apropie de 2-3 mg/dl. Cele mai vechi locații anatomice în care se poate observa icterul sunt sub limbă și în sclera. Icterul este comun în eritropoieza ineficientă sau hemoliza. În sindromul Gilbert, nivelele bilirubinei neconjugate sunt ușor crescute la momentul inițial, dar cresc în stare de boală, stres fizic sau emoțional și în post.
Urina închisă la culoare este o prezentare primară a hiperbilirubinemiei conjugate, dar nu și a hiperbilirubinemiei neconjugate, deoarece este insolubilă în apă și, prin urmare, nu este excretată în urină. Semnele de ascită (acumulare de lichid la nivelul abdomenului), splenomegalie, dilatarea unor vase de la nivelul abdomenului si esogafului, și de ginecomastie sunt tipice bolii cronice de ficat. Prezentarea simptomelor neurologice poate indica consumul de alcool. Tumorile și o vezică biliară mărită pot fi evidente ca mase abdominale palpabile. Mai mulți indici fizici pot sugera anumite tulburări, cum ar fi inelul Kayser-Fleischer în Boala Wilson sau hiperpigmentarea în hemocromatoză.
Valori crescute ale bilirubinei pot cauza icter (colorarea in galben a sclerelor si tegumentelor), în funcție de diferite părți anatomice. Cauzele creșterii bilirubinei pot fi clasificate astfel:
- Prehepatic – atunci când crește producția de bilirubină
- Hepatic – cand avem o disfuncție hepaică
- Post-hepatic – atunci când pe traiectul canalului apare o obstrucție
Mai putem clasifica hiperbilirubinemia în hiperbilirubină conjugată și hiperbilirubină neconjugată. Hiperbilirubinemia conjugată este frecventă la persoanele cu leziuni hepatocelulare, obstrucție biliară si sepsis.