Anticorpi antivirus herpetic uman tip 8

Descriere

Herpesvirusul 8 uman (HHV-8, virusul herpesvirus asociat sarcomului Kaposi, KSHV) a fost identificat din sarcomul Kaposi asociat cu sindromul imunodeficienței dobândite (AIDS) în 1994. Atât virusul Epstein-Barr (EBV), cât și HHV-8 aparțin subfamiliei gamma-herpesviruși, iar acesta din urmă este clasificat ca un virus g2 herpes uman. HHV-8 a fost detectat în sarcomul Kaposi asociat cu SIDA și non-SIDA, primary effusion lymphoma PEL (limfom primar cavitar), unele cazuri de limfom solid și boala Castleman multicentric asociată cu SIDA.

Spre deosebire de alți viruși, HHV-8 codifică mai mulți omologi umani, inclusiv citokine (interleukina – 6, proteine inflamatorii macrofage, factori de reglare a interferonului) și genele de reglare (ciclina D, receptorul cuplat la proteina G, etc). Aceste proteine pot juca roluri importante în patogeneza HHV-8.

Identificarea infecției primare cu HHV-8 este dificilă din cauza incidenței scăzute a infecției. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice sau prezintă manifestări nespecifice, cum ar fi: febra, diaree, astenie, rinoree, erupții cutanate localizate, limfadenopatie sau artralgii.

Din punct de vedere clinic, sarcomul Kaposi este cea mai importantă tulburare în rândul bolilor asociate cu HHV-8, deoarece limfomul cu efuziune primară asociat cu HHV-8 și boala Castleman de tip multicentric sunt rare. Sarcomul Kaposi a fost descris pentru prima dată în 1872 ca un hemangiosarcom, o tumoră rară observată la bărbații vârstnici de origine mediteraneană (tipul clasic). Recent, au fost recunoscute trei tipuri clinice suplimentare: sarcomul Kaposi asociat cu SIDA sau post- transplant (datorită imunodeficienței dobândite) și sarcomul african (endemic) Kaposi. Boala Kaposi asociată cu SIDA apare în special la bărbații homosexuali.

Limfomul asociat cu HHV-8 a fost descris pentru prima dată în 1989 la pacienții infectați cu HIV, ca o categorie specială de limfoame ce se dezvoltă la nivelul cavităților seroase (pleură, pericard, peritoneu). Celulele tumorale infectate cu HHV-8 sunt frecvent coinfectate cu virusul Epstein-Barr. Prognosticul este rezervat, decesul producându-se în câteva luni de la diagnostic.

Boala Castleman este o afecțiune limfoproliferativă rară, descrisă în 1956, ce se prezintă sub 2 forme: localizată și multicentrică. Forma localizată nu este asociată cu HHV-8. Forma multicentrică se asociază cu febră, hepatosplenomegalie și limfadenopatie generalizată, are o evoluție agresivă, frecvent fatală.

Indicatii

  • In cazul suspiciunii infecției cu HHV-8

Interpretari

  • Diagnosticul pozitiv al unei infecții cu HHV-8 poate fi demonstrat prin detectarea ADN-ului viral în plasma sau în celulele mononucleare din sângele periferic
  • Rezultatul pozitiv indică infecția cu HHV-8