Descriere
Anticorpii anti-mușchi neted au fost descoperiți pentru prima dată în anul 1965 de Jhonson și colaboratorii săi, aceștia au demonstrat că anticorpii din serul pacienților cu boală hepatică cronică au fost capabili să se lege de mușchiul neted al stomacului de șobolan.
Acești anticorpi au fost prezenți ulterior în alte condiții, incluzând hepatitele virale, malignități, consumul de heroină și alte boli hepatice autoimune, cum ar fi ciroza biliară primară. Astfel dozarea anticorpilor anti-mușchi neted este asociată cu bolile autoimune hepatice și a căilor biliare.
În investigarea disfuncției hepatice care poate fi cauzată de AIH-1, testarea ASMA trebuie efectuată împreună cu alte teste auxiliare în cadrul scenariului clinic adecvat. Acest lucru este deosebit de important atunci când se utilizează sisteme de punctare pentru a determina probabilitatea de AIH-1 subiacente.
Unele dintre aceste teste includ niveluri de imunoglobuline, anticorpi antinucleari, anticorpi microzomali la rinichi anti-ficat (anti-LKM) și anticorpi anti-citozol de tip 1 (anti-LC1). În plus, trebuie efectuate teste pentru a exclude alte etiologii.
Indicatii
Dozarea titrurilor ASMA poate fi testată în evaluarea pacienților cu boală hepatică suspectați a avea o etiologie autoimună subiacentă.
Prezentarea clinică a acestor pacienți, variază foarte mult și poate fi împărțită în următoarele categorii:
- Pacienți asimptomatici cu transaminaze crescute
- Hepatită acută
- Hepatită acută formă fulminantă
- Hepatită cronică activă
- Ciroză hepatică
- Sindroame suprapuse
Datorită eterogenității manifestărilor clinice, incluzând posibilitatea sindromurilor suprapuse, testarea ASMA poate fi inclusă ca parte a unui grup de teste pentru a determina etiologia disfuncției hepatice.
Interpretari
Titrurile negative pentru anticorpi anti-musculare netede (ASMA) sunt așteptați la persoanele sănătoase.
Titrurile pozitive indică prezența mai multor condiții care stau la baza, incluzând următoarele:
- Autoimună hepatită tip 1
- Hepatita B
- Hepatita C
- Ciroza biliară primară
- Cholangita sclerozantă primară
- Sindroame suprapuse
Gradul de pozitivitate evidențiat de titru poate fi folosit pentru a determina etiologia. O astfel de abordare este utilă în special pentru corelarea pozitivității ASMA cu prezența hepatitei autoimune, în special a tipului 1. În 1999, Alvarez și colaboratorii au dezvoltat un sistem de notare pentru hepatita autoimună de tip 1 (AIH-1) în care un titru negativ a dat 0 puncte, un titru de 1:40 a fost de 1 punct, un titru de 1:80 a fost de 2 puncte și Un titru de ≥ 1: 80 a fost de 3 puncte. Un diagnostic definitiv a fost determinat de un scor de> 15, în timp ce un scor de 10-15 a indicat un diagnostic probabil de AIH-1. În 2008, Czaja a creat un sistem de notare simplificat față de versiunea anterioară și a propus ca ≥1: 40 să fie 1 punct și ≥180 să fie 2 puncte. În noul sistem de notare, un diagnostic definitiv este ≥7 și un diagnostic probabil este de 6.
Un rezultat pozitiv se poate găsi și la pacienții cu hepatită cronică B sau C. La acești pacienți, serotidele hepatite pozitive indică hepatita virală ca fiind etiologia. În plus, ASMA poate fi pozitiv în ciroza biliară primară, cholangita sclerozantă primară și sindroamele suprapuse asociate cu AIH-1.