ACTH (Hormon adrenocorticotrop)

Descriere

Hormonul adrenocorticotrop este un hormon peptidic secretat de hipofiză, care stimulează formarea şi secreţia de glucocorticoizi (mai ales cortizol), la nivelul corticosuprarenalei. Nivelurile de ACTH în sânge sunt măsurate pentru a ajuta la detectarea, diagnosticarea şi monitorizarea afecţiunilor asociate cu deficitul ori excesul de cortizol din organism.

Concentraţia de ACTH prezintă o variaţie diurnă, cu un nivel ridicat dimineaţa între orele 4 până la 7 dimineaţa şi un nivel scăzut seara între orele 23 până la 3 dimineaţa. Secreţia de ACTH este reglată de hipotalamus prin intermediul corticotropinei şi vasopresinei.

Indicatii

Dozarea concentraţiei de ACTH este indicată pentru diagnosticul diferenţial al sindomului Cushing (pacienţii pot avea următoarele simptome: creştere în greutate cu preponderenţă pe trunchi şi picioare, piele fragilă şi subţire, vergeturi vinete pe abdomen, creştere accentuată a părului pe corp), secreţia ACTH de la nivelul unei tumori din corp (carcinom pulmonar cu celule mici, insule celulare tumorale de pancreas, tumori carcinoide, carcinom medular al tiroidei), boala Addison (cu următoarele simptome: slăbiciune musculară, oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, pigmentarea accentuată a pielii), hipopituitarismul şi tumorile pituitare producătoare de ACTH.

Din cauza variaţiei diurne a secreţiei de ACTH , sunt necesare anumite teste de provocare pentru o bună acurateţe a diagnosticului. Atenţie anumite medicamente pot influenţa valorile ACTH-ului, determinând creşteri ale valorilor (aminoglutetimid, amfetamina, insulina, levodopa, metoclopramid, metirapon, vasopresina), dar şi scăderi (dexametazona şi alti corticosteroizi).

Interpretari

Valori crescute:

  • Boală Cushing
  • Tumori ce secretă ACTH (tumori carcinoide, carcinom pulmonar cu celule mici, insule de celule tumorale de pancreas)
  • Boala Addison

Valori scăzute:

  • Medicamente cu steroizi
  • Hipopituitarism
  • Tumori suprarenale